08. SEPTEMBER – 11. OKTOBER

Morten W. Gjul

– Utstillingen har to deler. En del er profesjonelt innrammet og består av tildels store og viktige verk som representerer meg som kunstner. Mange vil kjenne igjen stilen og motivkretsen. Alt er nyere verk fra 2017/18. Motivene er stort sett naturskildringer basert på erindringer – mer en søken etter en følelse og stemning enn etter å gjengi landskapet. Ensomhet, melankoli og ro går igjen som tematikk.
Den andre delen av utstillinga er mer leken og består av mest små akvareller som er innrammet i gamle rammer kjøpt på bruktbutikk. Her spenner motivkretsen vidt. Denne biten kan sees på som en liten morsom utstilling i utstillinga, nesten som en installasjon.
Her er det humor, romantikk, nostalgi som preger tematikken. Jeg er glad for å kunne ta disse bildene med, for det er liten sannsynlighet for at de ville ha blitt vist fram ellers.

Morten W. Gjul regnes i dag for å være en av de driftigste innen moderne, nordisk akvarelltradisjon. Han har utviklet en særegen laborasjons-teknikk, som ligger til grunn både for hans pedagogiske og kunstneriske virke.

Han har deltatt på hundrevis av utstillinger i inn og utland, og har mottatt en rekke stipender/utmerkelser. I 2015 er han er tildelt Duun-stipendet. Morten har representert Norge under flere akvarellbiennaler bl.a. på Island, i Italia, Sveits, Serbia og sist i Mexico og Danmark i 2015.

– De beste bildene blir til uten for mye rot og uten at jeg trenger å tilføre mange detaljer eller «dekor» etter at jeg har jobbet vått i vått. Det er sjeldent at det å skape et bilde er en lang prosess, men det er heller en lang prosess å samle mot og kraft til å skape et bilde. Hadde jeg malt 20 bilder hver dag, ville jeg trolig kastet mer enn jeg gjør nå. Men det har jeg ikke kraft til. Derimot lager jeg mange små prøvelapper og tenker og noterer mye til det blir alvor og jeg skal male. Da er sjansen til å lykkes større.

Opprinnelig er han utdannet pedagog ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, men har sin kunstfaglige balast gjennom kurs og samarbeid hos de store Nordiske akvarellistene Arne Isacsson, Lars Holm, Peder Mauseth og Morten Paulsen.

Nordisk lys, forlatte hus, gold natur og menneskers forhold til naturen og naturkreftene, har preget hans bildeverden. Natur-motivene kan sees som symbol for mellommenneskelige og sjelelige drama.

Morten er en ettertraktet kursholder i inn og utland, bl.a. for Nordiska Akvarellmuseet i Sverige og Nordens største kunstmagasin Kunst. Har også vært instruktør ved Midt-Nordisk Kunstfestival og ved Reykjavik kommunes kunstner-fellesskap Korpulfstadir. Han er innkjøpt av flere kunstforeninger, offentlige bygg og kommuner rundt i Norge.

Morten har deltatt på over 60 utstillinger de siste 10 åra, blandt annet i Italia under den første internasjonale akvarellfestivalen i Bellagio. Han er dessuten en populær kursholder i akvarell, og er fast kursholder for Nordens største kunstmagasin «Kunst for alle». Flere ganger har han vært instruktør ved Midt-Nordisk Kunstfestival på Inderøya.

2018-09-07T08:36:49+00:00
Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på nettsidene, både for at du skal oppleve at nettstedet er enkelt å bruke, og til statistiske formål. OK