23. JUNI – 28. AUGUST

Pushwagner

Kunsthistorieprofessor Øivind Storm Bjerke ved Universitetet i Oslo sier at Pushwagner var en av de mest typiske popkunstnerne i Norge.
– Han hentet impulser fra tegneserieformatet spesielt, og løftet det over på galleriveggen, sier Storm Bjerke.
– Hans store betydning lå i hans evne til å kommunisere med et bredt lag av folk. Han klarte å alminneliggjøre kunst for folk, det ble en del av hverdagen. Han er usnobbete i uttrykket. Folk kunne også kjenne seg igjen i den lille mannen som bokstavelig talt blir pushet rundt, sier Storm Bjerke.

For to år siden ble Pushwagner fulgt av en kolonne av klassiske amerikanske biler gjennom Levanger sentrum, som et bilde tatt ut fra mange av hans egne kunstverk. I årets utstilling ser vi tydelig bredden av hans kunstnerskap i kunsten han laget gjennom et langt og hardt liv.

-Vi har lenge planlagt å feire galleriets 10-års jubileum med en stor Pushwagnerutstilling. Pushwagner har selv vært med og planlagt utstillingen, og planen var at han selv skulle være tilstede og lansere flere av hans nye verk. Dessverre har vi ikke Pushwagner med oss lengre, men minnet og kunsten lever videre, sier Elisabeth Ben Riala.

Byfest i ekte Pushwagnerstil

Hariton Pushwagner, født Terje Brofos, ble i vår lagt inn på Diakonhjemmet sykehus hvor han kort tid etter døde etter en kamp med lungekreft. Det har ikke vært en hemmelighet at han levde et hardt liv, noe som kommer til uttrykk gjennom hans umiskjennelige stil.

-Hans mål har alltid vært at kunsten skal nå ut til flest mulig, og hans gjennombrudd over de siste ti årene og hans særegne stil har åpnet øynene til mange over hva kunst er og plassen den kan ha på jobb eller i hjemmet, sier Elisabeth Ben Riala

Utstillingen åpner fredag 23. juni klokken 14.00 med åpningstale av Robert Svarva, og musikk med Levanger Storband og Sissel Vera Pettersen. I ekte Pushwagnerstil blir gaten stengt av for biltrafikk og mat og drikke blir servert i bakgården. Det er ingen tvil blant de som nøt Pushwagners kunst at man vil merke tapet av mannen som er karakterisert som Norges største kunstner siden Munch, men med utstillinger som dette har man muligheten til å nyte hans arbeid i årene som kommer.

Stor bredde

-Med 62 unike verk som skal stilles ut blir det både en stor bredde i pris og stil i kunstverkene, og noe for enhver. Av disse er det flere bilder som kommer ut for salg for første gang i Norge, og enda flere som ikke har blitt stilt ut i Trøndelag tidligere, sier Ben Riala.

For første gang i Trøndelag stilles også ut hans nye og største verk, med motiver over 2 meter høye. Ruvende over beskueren vil man bli invitert til å fordype seg i verkene og bli tapt i de tilsynelatende endeløse repeterende mønstrene han er så kjent for.

-De fleste har et forhold til kunstneren, men med de største verkene blir man invitert til å bli kjent med en ny side av Pushwagner, sier Mustapha Ben Riala.

2018-10-03T20:27:50+00:00
Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på nettsidene, både for at du skal oppleve at nettstedet er enkelt å bruke, og til statistiske formål. OK