Mer om Håkon Bleken

/Mer om Håkon Bleken
Mer om Håkon Bleken2018-09-26T19:38:21+00:00

Project Description

Mer om Håkon Ingvald Bleken

Håkon Bleken (f. 1929) er en norsk maler og grafiker fra Trondheim, og er i dag regnet som en av Norges største nålevende kunstnere innen flere sjangre som blant annet grafikk, illustrasjoner, malerier og utsmykninger.
Bleken ble utdannet ved Statens Kunstakademi årene 1949- 53 På Statens kunstakademi studerte han under professor Jean Heiberg. I 1950 deltok han i raderklassen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole under Chrix Dahl.
Sin grafiske karriere startet i 1947 med linoleum og treplater, og etter hvert gikk han over til etsning.

Jeg vil heller være litt begavet enn ett stort talent. Det er nok av eksempler på kunstnere som har vært store talenter, men gått til grunne og skapt rutinekunst. Og det er mange kunstnere som har slitt livet av seg og blitt store. Van Gogh var ikke akkurat et vidunderbarn. Det som er avgjørende er intensiteten og driften, like sterk som kjønnsdriften

Fra 1962- 72 var Håkon Bleken ansatt som førsteamanuensis ved NTH hvor han underviste arkitektstudentene i tegning.
Hans store gjennombrudd kom i 1971 med en serie kulltegninger ”Fragmenter av et diktatur”. Metodene han brukte i kulltegning ble sett på som nyskapende og spennende.

Menneskelig lidelse og samfunnsengasjement har alltid vært sentrale temaer hos Bleken. Utenom kulltegninger og maleri har Bleken har gjort seg sterkt bemerket som illustratør til mange store litterære verker. Og spesielt verker som Doktor Fautus av Thomas Mann, Hedda Gabler av Henrik Ibsen og Prosessen av Franz Kafka er verker som han stadig vender tilbake til i sin produksjon.

Du må alltid forklare hvorfor som pedagog. Jeg tror på en dialog mellom lærer og elev, og har lært ting av ungdommen jeg ikke kunne drømme om å tillate meg som ung.

På midten av 1970-tallet vendte Bleken tilbake til maleriet, der han i bilder som Madonna tar av seg glorien og setter tradisjonelle religiøse temaer opp mot vår tids brutale virkelighet og lidelse. Nerven i Blekens kunstnerskap er de sarte valørene i fargesammensetningen.

Ved å forme motivene sine som varierte landskap forteller Bleken dramatiske historier med abstrakte virkemidler som fargenyanser og overlappende formelementer.
Han har flere betydelige utsmykningsoppgaver bak seg, som i St. Olavs kirke og Olavshallen i Trondheim, i Oslo Konserthus og på Oslo Sentralstasjon.
I 1999 ble han utnevnt til St. Olavs orden, ridder av 1. klasse, og høsten 2005 mottok han Anders Jahres Kulturpris.

Innkjøp

Bleken har flere betydelige utsmykningsoppgaver bak seg, bl.a.:
Killingdal Gruber, Statens Meieriskole, Trondheim
St. Olavs Kirke, Trondheim
Forretningbanken, Trondheim
E.C. Dahls Bryggeri, Trondheim
Olavshallen, Trondheim
Trondheim Folkebibliotek
Tyholttårnet, Trondheim
Britannia Hotel, Trondheim
Førstepremie i konkurransen om det offisielle signingsbildet av Kong Harald V og Dronning Sonja (henger i Stiftsgården, Trondheim)
Oslo Konserthus
Oslo Sentralbanestasjon
Vålerengen Kirke, Oslo
Politiskolen, Oslo
Stortinget, Oslo
Statkraft, Oslo
Olsokdagene på Stiklestad 2010
Spjelkavik Kirke
Høgskolen i Molde
Innset Kirke, Rennebu

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på nettsidene, både for at du skal oppleve at nettstedet er enkelt å bruke, og til statistiske formål. OK