Mer om Elling Reitan

/Mer om Elling Reitan
Mer om Elling Reitan2018-09-26T19:36:58+00:00

Project Description

Mer om Elling Reitan

For Reitan (f. Trondheim, 1949) tok det flere år før han bestemte seg for å male på heltid og han var 33 år da han først kom ordentlig i gang.
I årene før arbeidet han som lektor i videregående skole og er utdannet innen litteraturhistorie, språk og filosofi ved universitetet i Oslo.
Reitan er en usedvanlig kunstner. Han har talent og en sensibilitet som rekker langt ut over de fleste i norsk samtidskunst. Et etablert navn i kunstnerkretser i hjemlandet. Men avgjort ikke spesiell norsk i sitt uttrykk. Hans bilder river ned grenser.
Han har et bevisst forhold til tradisjon og er moderne på samme tid. Fabulerende og fantastisk i sitt billedspråk.
Figurativ i anslaget, men abstrakt og innimellom nesten surrealistisk. Men i første rekke en kunstner med en enestående koloristisk sans. Som maler er Elling Reitan en ener.
Elling Reitan er en moderne eventyrforteller som det ikke finnes så mange av. Han forteller historier langt utover fornuften. Hans fortellinger kommer fra drømmene og fra det ubevisste. De kommer fra et sted mellom det ukjente og kjente.

Men uansett hvilken retning hans eventyr tar, så er de menneskelige. Og de grunnleggende menneskelige konflikter står alltid i sentrum. Og Reitans mennesker er alltid i en dypere forbindelse med naturen og universet.
Elling Reitans kunst er en del av en langt større fortelling. Hans bilder er et mangfold av antydninger, lengsler, og gåtefulle elementer.

Strekparet

Paret i sort og hvitt (Yin og Yang) ble for første gang brukt i 1983, hovedsakelig for kreere dybde- og perspektiveffekter. I dag finner strekparet sin naturlige plass i alle Elling Reitans verk på samme nivå som kunstnerens egen signatur.

Elling Reitan og Nerdrum

Reitan var elev av Odd Nerdrum i 5 år og er en av Nerdrumskolens elever som har vært der lengst. I tillegg til Nerdrum har han vært elev av Bjørn Sverrbo, og han har Jens Johannessen som sin personlige mentor.
Han tilegner Jens Johannesen sin bruk av sommerfuglmotivet som i mange av hans verk sprer sine vinger ut fra en kvinnes kropp eller fra et ”bilde i bildet”.
Men kunstneren har funnet og utviklet sin helt egen stil, ofte preget av Edvard Munch og religiøse middelaldermotiver i sterke farger. Han har deltatt i mer enn 150 separat- og kollektiv utstillinger i Norge og i utlandet, og han debuterte i juryert utstilling i Trondheims Kunstforening i 1979.
Elling Reitan er i dag en av Norges mest kjente og populære, kontemporære multikunstnere (malerier, akvareller, litografier, kulltegninger, fargeetsninger (carborumdum), serigrafier med blandingsteknikk og glasskunst) og lite i hans bilder bærer preg av hans kunstneriske utdannelse og påvirkning. Han har funnet sin personlige stil som er unik for han; intense farger, motiv og komposisjon og de endelige bilder tilkjennegir Elling Reitans spesielle kjennemerker.
Han blir ofte kalt ”Maleren med de fine fargene”.

 

Innkjøp

HM Dronning Sonja
Fiskeridepartementet
Riksrevisjonen
Høyesterett
Helse- og Omsorgs departementet
Sør-Trøndelag fylke
Agdenes kommune
Oslo kommune
Norsk Kulturråd
Hærens Forsyningskommando
Forsvarets tele- og datatjeneste
Hydro Texaco
Posten Norge
Oslo lufthavn Gardermoen
Den norske lægeforening
Cap Gemini
Statoil
Victoria og David Beckham
Ole Gunnar Solskjær
Private samlere i Norge, Tyskland, USA, Belgia og Sveits

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) på nettsidene, både for at du skal oppleve at nettstedet er enkelt å bruke, og til statistiske formål. OK